Pleśniak

Cześć,

W końcu nastał weekend, ostatni tych wakacji, więc trzeba go w dobry sposób spożytkować :) Jego chwile umili nam małe co nie co, w postaci czegoś słodkiego. Proponujemy Wam pysznego pleśniaka.

Pleśniak

My osobiście jesteśmy mega łasuchami, nie ma dobrej kawy bądź herbaty bez słodyczy :) Przepis na tego pleśniaka dostałyśmy od naszej mamy, która dość często sama lubi go piec. Koniecznie musicie spróbować zrobić go same, dlatego dziś chciałyśmy się z Wami podzielić recepturą na owy pleśniak. Mamy nadzieję, że Wam również posmakuje tak samo jak nam.  

 

Pleśniak

 

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 300 g masła roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem bądź konfitura wiśniowa
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, masło, śmietanę, żółtka, cukier waniliowy i 1/4 szklanki cukru zagnieść w misce. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie jedną część podzielić ponownie na pół. Formę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Największą część ciasta rozprowadzić na dnie blaszki. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-15 min. W tym czasie do jednej z pozostałych części ciasta dodać kakao i zagnieść. Oba kawałki ciasta ( z kakao i bez) włożyć do zamrażalki na czas podpiekania spodu. Po podpieczeniu się ciasta, wystudzić go i rozprowadzić na nim dżem bądź konfiturę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Na to wyłożyć ubitą pianę z białek, 1/2 szklanki cukru i cukru waniliowego. Kolejno na wierzch ciasta zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. godzinę w temp. 180-190 stopni.Najlepiej smakuje posypany cukrem pudrem :)

Pleśniak

Życzmy SMACZNEGO i udanego weekendu.

Pozdrawiamy

MAna

 

2 comments on “Pleśniak

Leave a reply


*

Chciałbyś posiadać bloga? Wejdź na StartBlog.pl
X